Afdrukken

Vereenvoudigde Discounted Cash Flow Methode

Ik vind de DCF (Discounted Cash Flow) methode de meest comfortabele methode om de bedrijfswaarde te bepalen. Andere methodes, zoals de Goodwill Methode, kunnen heel praktisch zijn, maar geven naar mijn smaak niet het gewenste resultaat of worden zonder onderbouwing van een vermenigingvuldigingsfactor voorzien.
Echter, in mijn dagelijkse praktijk als horeca taxateur, is de DCF-methode vaak schieten met een kanon op een mug. Te uitgebreid en ook nog eens moeilijk uit te leggen.

De laatste jaren gebruik in sommige gevallen een vereenvoudigde versie van DCF. In feite doe ik hierbij een drietal veronderstellingen.
1. De WACC (Weighted Average Cost of Capital) is gelijk aan nul. Banken en andere financiers stellen aan de horecabranche mondjesmaat middelen ter beschikking. Veel horecabedrijven zijn daarom vooral met eigen geld gefinancierd. Dezer dagen is echter een rente/rendement net boven de nul procent geen vreemd verschijnsel meer. Deze veronderstelling heeft een zeker verhogend effect op de waardering.
2. De prijzen en omzetten stijgen niet. Meestal moet bij DCF rekening worden gehouden met stijgende prijzen om de toekomstige cashflow te bepalen. Deze vereenvoudiging van niet stijgende prijzen/omzetten heeft een verlagend effect op de waardering, echter niet voldoende om bovengenoemd verhogend effect te compenseren.
3. Er is geen cashflow na het vijfde jaar. Bij een WACC van zes procent daalt de contante waarde van de cashflow van het zesde jaar al onder de 70 procent. Bovendien is er altijd sprake van een toenemende onzekerheid van de hoogte van de cashflow in de loop der jaren. Denk aan slijtage van de horecaformule of aan een aflopende huurovereenkomst. Dit heeft ook een verlagende werking op de waardering.

Met bovenstaande drie veronderstellingen kan ik nu uitgaan van een factor vijf ter vermenigvuldiging van de jaarlijkse cashflow op taxatiedatum. Alle drie hebben ze een effect op de waardering, maar compenseren elkaar ook.

Net als bij andere waarderingsmethoden, kan er van alles worden aangemerkt op het bovenstaande. Maar het maakt de DCF-methode bruikbaar voor de -veelal kleine- bedrijven in de horeca. Het geeft in ieder geval een onderbouwing van de factor, wat bij andere methoden zo vaak ontbreekt.

Normaal gesproken, zonder de drie genoemde veronderstellingen, komt de factor 5 overeen met een WACC van 20 %

Bovenstaande moet niet gezien worden als een nieuwe of verbeterde methode, maar vooral als een vuistregel.

Natuurlijk sta ik open voor opmerkingen en meningen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Hits: 2342